Op 1 april 2021 is het Circular Bonding project officieel van start gegaan. In dit project bundelen Flanders Make, VITO en BIL hun kennis om Vlaamse ondernemingen wegwijs te maken in het duurzaam ontwerpen van hun producten met het oog op reparatie, hergebruik en recyclage.
Bedrijven uit diverse sectoren zoals de automobiel-, machinebouw- of bouwsector maken voor diverse assemblages frequent gebruik van lijm. Dit komt omdat lijmen efficiënt multi-materiaal assemblages met elkaar kunnen verbinden en door hun specifieke eigenschappen zoals lucht- en waterdichtheid, demping en lichtgewicht. Echter, deze verbindingstechniek staan vandaag nog voornamelijk bekend om zijn irreversibel karakter. Wat als er een deel van het product hersteld of vervangen moet worden? Wat zijn de recyclagemogelijkheden bij einde levensduur?
Deze nieuwe vereisten, die passen in de denkwijze van een circulaire economie, vragen een nieuwe aanpak vanaf het eerste stadium van productontwerp. Met het COOCK-project “Circular Bonding” willen de projectpartners hier alvast de nodige ondersteuning bieden aan de Vlaamse industrie. Dit zal gebeuren aan de hand van:
- De creatie van industrieel representatieve demonstratoren, waarin de huidige kennis rond reversibel verbinden wordt gevalideerd en aangetoond.
- De opmaak van transparante businessmodellen en technische criteria voor de creatie van succesvolle business cases.
- De illustratie van de impact op de gehele levenscyclus van een product.
- Diverse workshops, seminaries, en een digitaal handboek, om de kennis te verspreiden. Zo kunnen bedrijven geïnspireerd worden om hun specifieke uitdaging m.b.t. ontbindbare multi-materiaalverbindingen verder uit te werken in samenwerking met (één van) de projectpartners.
Ben je als Vlaams bedrijf geïnteresseerd om vanop de eerste rij geïnformeerd te worden over het Circular Bonding project? Schrijf je in via onze Contact-pagina.