Circular Bonding wordt vermeld in EOS Magazine

In EOS Magazine Special van Maart 2022 met het thema "Vaarwel wegwerpmaatschappij, welkom circulaire economie?" krijgt het thema reversibel verlijmen ook een plaats.

Lijmen en lossen: circulair assembleren

Bedrijven uit de automobielsector, de machinebouw en de bouwindustrie hebben dit met elkaar gemeen: ze maken voor hun assemblages dikwijls gebruik van lijmverbindingen. Werken met lijm heeft als voordeel dat je verschillende materialen efficiënt aan elkaar kan verbinden. Lijm is licht, dempt geluid en bevordert de lucht- en waterdichtheid van een product. Daar staat tegenover dat de verbindingstechniek onomkeerbaar is: gelijmd is gelijmd. Als een product aan herstel of vervanging toe is, zijn de mogelijkheden beperkt.

Een verlijmingsprocedé dat op commando kan hechten en onthechten zou de fabriceerbaarheid, onderhoudbaarheid en recyclebaarheid van om het even welk product sterk verbeteren. Vandaar dat veel bedrijven zich tegenwoordig verdiepen in circular bonding, of reversibel verbinden.

Binnenkort start Flanders Make, in samenwerking met VITO en BIL, een project op om Vlaamse ondernemingen wegwijs te maken in manieren om hun producten duurzaam te ontwerpen. Speciale aandacht gaat uit naar reparatie, hergebruik en recycling. In het project, dat Circular bonding heet, nemen de instellingen bedrijven mee in de huidige kennis over het proces en illustreren ze de impact op de levenscyclus van een product.

Het project past in een aangescherpte politieke context. Vanuit de overheid komen er steeds meer richtlijnen over recycling. Naar verwachting zal Europa later dit jaar nieuwe regels invoeren over voertuigen die aan het einde van de levensduur zijn. Vandaag al moet 95 procent van het materiaalgewicht worden hergebruikt, en 85 procent gerecycled.

Het verlijmingsproces verduurzamen moet bedrijven ook nieuwe kansen bieden tot samenwerkingen. Daarvoor moeten ze naar manieren zoeken om de opbrengsten te verhogen en de kosten te verlagen. Niet op eenmalige basis, maar voor lange termijn. 

 

Het volledige artikel kan gelezen worden op https://www.eoswetenschap.eu/technologie/vaarwel-wegwerpmaatschappij-welkom-circulaire-economie